Post modern
thema reizen
Beeldbeschouwing:
Titel / maker / datum: voertuig gemaakt door Panamarenko, 1970
Wat zie je / aandachtspunten: Een fiets/vliegtuig. Het lijkt een fiets waarmee je zou kunnen vliegen. Vooral de vleugels trekken de aandacht. Het doet denken aan een vogel.
Betekenis van het beeld: De betekenis van dit beeld is voor ons ´vrijheid´ en dat associëren wij met reizen. De vrijheid van het gaan en staan waar je wil. Ook is het een ´voertuig´ waarmee dus gereisd kan worden. Dit voertuig laat je nadenken of het echt zou kunnen vliegen of niet.
Hoe is het gemaakt: Het kunstwerk is gemaakt van ijzer en plastic
Tijdskenmerken (stijl): Kenmerkend voor het post/modernisme is de rol van het publiek, dus eigenlijk de eigen interpretering van het werk. Dit zie je ook terug in dit kunstwerk, de toeschouwer kan zelf bedenken of dit voertuig wel of niet echt kan vliegen, of het werkt. De toeschouwer kan zich bijvoorbeeld voorstellen hoe het eruit zou zien in de lucht. De een zou meteen zien dat het een ´fiets´ is, de ander zou het benoemen als een ´vogel´. De toeschouwer kan dus zijn eigen mening vormen en een eigen voorstelling maken van de betekenis van dit kunstwerk.
Beeldaspecten: Het kunstwerk heeft als belangrijkste beeldaspecten vorm en textuur. Door de vorm, namelijk uitstaande vleugels, krijgt het kunstwerk een betekenis. De vleugels maken dat het geen normaal voertuig is. De vleugels zijn van dicht en glad materiaal gemaakt terwijl de rest van het voertuig een open geraamte is. Hierdoor vallen de vleugels meer op.
Mening: Ik vind dit een erg mooi kunstwerk, het laat je nadenken of het echt zou kunnen vliegen en hoe het er dan vliegend uit zou zien. Vooral de grote vleugels geven een bepaald gevoel van 'vrijheid door het vliegen'. Het lijkt me erg leuk als mensen zich op deze manier met vliegende 'fietsen' zouden kunnen vervoeren.
Bril van Parsons:
Dialoog bij fase 1: associatief
Leerkracht: Waaraan kan je zien dat het kunstwerk kan bewegen?
Leerling: Hij heeft vleugels dus hij kan vliegen.
Leerkracht: Hoe kan je zien dat het kunstwerk ook nog op een andere manier kan bewegen?
Leerling: Hij heeft ook wielen.
Leerkracht: Wat zou jij met het kunstwerk doen?
Leerling: Ik zou ermee naar school vliegen zodat ik niet hoef te lopen.
Leerkracht: Waar zou je dit (wijs hendel aan) voor gebruiken?
Leerling: Het lijkt op de rem van mijn skelter dus ik zou ermee remmen denk ik.
Leerkracht: Zou je het willen hebben?
Leerling: Ja, want dan kan altijd vliegen in plaats van lopen en ik vind de vleugels mooi.
Beeldbeschouwing:
Titel / maker / datum: 2 koffers gemaakt door Suzanne Silbeek, 2011
Wat zie je / aandachtspunten: In dit stil leven, wordt mijn aandacht vooral getrokken naar de handvatten van de koffers. De koffers staan op elkaar en lijken klaar te staan voor vertrek, de bovenste koffer is iets kleiner en de koffers zien er oud uit.
Betekenis van het beeld: Dit beeld kan in de context van ons thema de betekenis hebben van 'vertrekken'. Iemand vertrekt, gaat op reis en neemt bagage mee. Dit beeld geeft de tastbare bagage mee, aangezien iemand op reis ook bagage mee kan krijgen in de vorm van ervaringen. Deze twee koffers zijn de bagage van de reis, ze staan klaar om mee te worden genomen op reis.
Hoe is het gemaakt: Dit is een pastelschilderij, een stil leven. Het is gemaakt met een zacht soort krijt stift waarmee op een schilderachtige manier getekend kan worden. Het kan net als houtskool makkelijk uitgeveegd worden.
Tijdskenmerken (stijl): Suzanne wil met haar werk een aangename sfeer creëren die mensen even stil laat staan. Hierbij let ze dus op hoe het publiek haar schilderij ervaart. De toeschouwer heeft dus een belangrijke rol wanneer ze haar schilderijen maakt.
Beeldaspecten: De belangrijkste beeldaspecten in dit schilderij zijn kleur en compositie. De compositie maakt dat het schilderij wat interessanter wordt. De schuine invalshoek vanuit waar je kijkt zorgt voor meer diepte en ruimte in het schilderij. De zachte kleuren zorgen voor rust en soberheid in het schilderij.
Mening: Dit schilderij vind ik wel mooi gemaakt, maar het spreekt me een beetje aan, niet heel erg. Het zijn twee koffers, je kan je verbeelding erop los laten wat er in die koffers zit en waar ze naartoe gaan, dus dat vind ik wel leuk aan het schilderij. Het straalt iets mysterieus uit. Maar al met al blijft het een schilderij van twee koffers, er is geen actie in het schilderij. Misschien dat 'stil leven' niet echt mijn ding is.
Bril van Parsons:
Dialoog bij fase 2: mimetisch
Leerkracht: Waaraan kan je zien dat dit kunstwerk over reizen gaat?
Leerling: Er staan koffers op het plaatje.
Leerkracht: Kan je zien aan de kleuren van het kunstwerk waar de koffer staat?
Leerling: Nee, maar ik denk dat hij binnen staat want ik zie een muur.
Leerkracht: Als jij op vakantie gaat, zou jij dan deze koffers mee kunnen nemen?
Leerling: Nee, want wij hebben tassen en koffers met wielen. Op het plaatje zijn de koffers oud.
Modernistisch
thema reizen
Beeldbeschouwing
Titel/maker/datum: De brief gemaakt door Jan Roëde, 1979
Wat zie je/aandachtspunten: De aandachtspunten zijn de felle en egale kleuren. Verder vallen de eenvoudige mensfiguren op. Deze twee aspecten waren kenmerkend voor zijn werk.
Betekenis van het beeld: We vonden dit schilderij passen bij het thema ‘reizen’, omdat dit schilderij ons het gevoel geeft dat we in een ander land zijn, waar we rustig iets drinken in het zonnetje op het terras. Bij het woord reizen moeten wij ook denken aan verschillende culturen, dit kun je ook terugzien op het schilderij door de man met de donkere huidskleur en de vrouw met de lichte huidskleur.
Hoe is het gemaakt: Het schilderij is gemaakt met olie op een linnen doek.
Tijdskenmerken(stijl): Kenmerkend voor het modernisme is de expressie. Jan Roëde heeft een eigen, wat naieve stijl, waarin hij kleur en vormen als zelfstandige expressiemiddelen gebruikt.
Beeldaspecten: De belangrijkste beeldaspecten in dit schilderij zijn kleur en vorm. Er zijn felle kleuren gebruikt waardoor het schilderij vrolijkheid uitstraalt. Door gebruik te maken van simpele vormen zie je dat het niet realistisch is, maar je kan je nog steeds inleven in de personen op het schilderij omdat ze wel herkenbaar zijn.
Mening: Ondanks het feit dat ik meer hou van realistische schilderijen, spreekt dit schilderij me wel aan. De felle kleuren die de schilder heeft gebruikt maken het erg vrolijk. De personen op het schilderij zijn erg simpel afgebeeld maar toch spreken ze wel een bepaald gevoel uit, alsof ze elkaar wel leuk vinden. Dat vind ik knap van de schilder.
Bril van Parsons:
Dialoog bij fase 3: expressief
Leerkracht: Hoe kan je zien dat dit (wijs aan vrouw) een vrouw is en dit (wijs aan man) een man is?
Leerling: De vrouw heeft een rok aan en een roze shirt en de die andere heeft haar op zijn borst (gegniffel in de klas) en een pak aan en hij is kaal.
Leerkracht: Hoe kan je zien dat de man en de vrouw uit verschillende landen komen?
Leerling: De man heeft een andere huidskleur, hij is bruin en de vrouw die is wit.
Leerkracht: Waaraan kan je zien dat de vrouw verlegen is?
Leerling: Omdat ze een beetje bloost.
Leerkracht: Ja, heel goed. Wat heeft de vrouw in haar hand?
Leerling: eeeh, een brief geloof ik.
Leerkracht: Ja dat klopt, maar waarom zou ze blozen om een te geven?
Leerling: Nou, misschien in het wel een liefdesbrief.
Beeldbeschouwing
Titel/maker/datum: Het Vrijheidsbeeld gemaakt door Fréderic Bartholdi, juni 1886
Wat zie je/aandachtspunten: Je ziet een vrouw met een lange jurk en een soort kroon op haar hoofd. Ze heeft een fakkel in haar hand en staat op een voetstuk. Mijn aandacht wordt vooral getrokken naar haar fakkel en haar kroon, maar ook naar hetgeen dat zij in haar linkerhand houd.
Betekenis van het beeld: het beeld benadrukt de onafhankelijkheidsverklaring op 4 juli 1776 ook staat het beeld symbool voor vriendschap.Ook staat het voor de vrijheid die immigranten hebben om naar Amerika en over de hele wereld te reizen (er staat hierover een gedicht op het voetstuk). De betekenis van dit beeld rond ons thema is aan de ene kant vrijheid: de vrijheid door onafhankelijkheid geeft ook vrijheid om te reizen. Daarnaast is het Vrijheidsbeeld een toeristische trekpleister waar dus veel mensen van over de hele wereld voor reizen om het gezien te hebben.
Hoe is het gemaakt? Het beeld bestaat uit koperen platen die bevestigd zijn aan een geraamte, deze platen werden na bevestiging in de goede vorm gehamerd en gebogen. Het voetstuk is gemaakt van beton en steen, de bouw van het beeld heeft wel 15 jaar in beslag genomen.
Tijdskenmerken(stijl): In het modernisme waren kunstwerken expressief, dat geldt ook voor het Vrijheidsbeeld het staat gigantisch groot met een fakkel vlak bij zee. Ook waren kunstwerken in deze tijd vaak een experiment. Het moet best een experiment zijn geweest om zo een groot standbeeld te maken in Frankrijk en dan vervolgens te vervoeren naar Amerika. Het Vrijheidsbeeld is ook ideoligisch, het staat namelijk voor een bepaald soort inrichting van de samenleving en menselijke relaties.
Beeldaspecten:
Het belangrijkste beeldaspect van dit kunstwerk is de vorm. Het kunstwerk is enorm groot, het heeft indrukwekkende vormen die kracht en vrijheid uitstralen. Dit wordt ook veroorzaakt door de omhooggestoken arm met daarin de fakkel. De voorwerpen die zij in haar handen heeft staan symbool voor vrijheid. Ook straalt de kleding van het standbeeld een bepaalde textuur uit, wat door de vorm veroorzaakt wordt. Zij draagt geen echte jurk met plooien maar die indruk wordt wel gewekt door de vorm van koperen platen.
Mening: Ik vind het Vrijheidsbeeld erg mooi omdat het veel kracht uitstraalt. Het staat hoog boven alles uitstekend voor de vrijheid en onafhankelijkheid van mensen en dat vind ik heel mooi. Ik denk dat het ook heel indrukwekkend is om het beeld in het echt te zien.
Bril van Parsons:
Dialoog bij fase 2: mimetisch
Leerkracht: Hoe kan je zien aan de kleur dat het geen echt mens is?
Leerling: Omdat ze helemaal groen is.
Leerkracht: Hoe kan je zien aan de vorm dat dit een vrouw is?
Leerling: Ze heeft een jurk aan en ze heeft borsten (gegniffel) en ze heeft vlechtjes in haar haar.
Leerkracht: Goed gezien! Dit beeld heet het Vrijheidsbeeld, hoe kan je zien aan de manier waarop ze staat dat het beeld zo heet?
Leerling: Ik weet het niet.
Leerkracht: Ga allemaal eens zo staan als die mevrouw. Hoe voel je je nu?
Leerling: Ik voel me een beetje een superheld en alsof ik alles mag.
Klassiek
thema reizen
Beeldbeschouwing
Titel/maker/datum: De Maas bij Dordrecht gemaakt door Aelbert Cyup, 1650
Wat zie je/aandachtspunten: Er zijn veel schepen te zien in het water, wat geen open water, maar een grote rivier is. Aan de linkerkant kan je namelijk een kerktoren zien en ook aan de rechterkant kan je land zien. Op één schip wordt vooral de aandacht gevestigd. Het ligt op de voorgrond en het lijkt of er zijn mensen in kleine sloepen aan het laden en lossen zijn. Dit schip is voor mij een aandachtspunt, maar ook de lucht trekt de aandacht. Bijna tweederde van het schilderij is in beslag genomen door de kleurrijke lucht met grote wolken.
Betekenis van het beeld: Dit schilderij past in ons thema ‘reizen’ omdat schepen in deze tijd bekend stonden om de verre reizen die men ermee kon maken. Deze reizen gingen vaak naar verre landen om goederen te (ver)kopen. Op dit schilderij lijkt het ook of ze het schip weer aan het klaarmaken zijn voor een verre reis of dat ze het schip juist aan het lossen zijn na een lange reis.
Hoe is het gemaakt? Dit schilderij is gemaakt door heel realistisch de schepen na te schilderen. Aelbert Cyup is hiervoor speciaal terug naar zijn geboorte plaats Dordrecht gegaan. Meneer Cyup heeft voor dit schilderij een pastelkleurenpalet gebruikt. Hierdoor krijgt het schilderij een ‘rustige’ en ‘zachte’ uitstraling en zijn er geen felle afleidende kleuren.
Tijdskenmerken (stijl): In klassieke schilderijen wordt voornamelijk natuurgetrouw geschilderd. Dit wil zeggen dat de schilderijen zo realistisch mogelijk de werkelijkheid probeerden te verbeelden. Dit zie je goed terug in het schilderij ‘De Maas bij Dordrecht’. Je krijgt het gevoel alsof je zo het schilderij binnen kan stappen en dan op een mooie zomeravond op de Maas in Dordrecht terecht komt.
Beeldaspecten:
Het belangrijkste beeldaspect van dit schilderij is de compositie. Het schilderij bestaat voor een groot deel uit lucht en wolken, dit geeft een erg ruimtelijke indruk, een gevoel van vrijheid. Ook lijkt door de velen bootjes en hun onderlingen verhouding het water ver door te lopen. Dit brengt, net als de wolken, veel perspectief in het schilderij. Ook de kleur is belangrijk aangezien hierdoor een rustgevende sfeer gecreëerd wordt, hierdoor lijkt het een rustige omgeving.
Mening: Ik vind dit een erg mooi schilderij, omdat het zachte pastelkleuren bevat en het heel realistisch geschilderd is. Ook zie je, hoe langer je naar het schilderij kijkt, steeds meer details wat ik erg leuk vind. Bovendien kan ik bij dit schilderij een heel verhaal bedenken over de grote reis die dit schip gaat maken / heeft gemaakt.
De bril van Parsons:
Dialoog bij fase 1: associatief
Leerkracht: Waaraan kan je zien dat dit schilderij over reizen gaat?
Leerling: Omdat er mensen op een boot zitten.
Leerkracht: Wat is het verschil tussen deze (wijs aan linker) en deze (wijs aan voorste boot) boot?
Leerling: De voorste boot heeft een zeil dat schuin zit, hij nog niet goed.
Leerkracht: Wat doen de kleine roeibootjes op het schilderij?
Leerling: Ik denk dat ze mensen en spullen naar de boot brengen.
Leerkracht: Waar hebben ze die spullen voor nodig?
Leerling: Misschien eten en kleren voor onderweg.
Leerkracht: En als je denkt aan de geschiedenisles van ontdekkingsreizen, wat voor boot zou dit dan kunnen zijn.
Leerling: oooh, een VOC schip.
Beeldbeschouwing
Titel/maker/datum: Michiel de Ruyter gemaakt door Louis, Royer, 1842
Wat zie je aandachtspunten: Je ziet het beeld van een man. Deze man is Michiel de Ruyter. Het standbeeld heeft in zijn rechterhand een groot wiel en met zijn linker houdt hij zijn uniform vast. Mijn aandacht wordt getrokken door de blik van de man. Hij kijkt recht vooruit alsof hij een doel heeft.
Betekenis van het beeld: Het beeld staat voor de grote zeevaarder Michiel de Ruyter. In dit beeld wordt eigenlijkhet begin maar ook het einde van zijn loopbaan uitgebeeld. Hij begon als touwslagersjongen waar hij aan een groot wiel moest draaien maar werd later een groot scheepvaarder. Dit is te zie aan zijn uniform en rijk ogende kleding.
Hoe is het gemaakt? Het beeld is gemaakt van gietstaal door L. Royer. De beeldhouwer maakte het beeld eerst uit klei. Vervolgens werd doorde fabriek Van Vlissinen & Dudok van Heel het ijzeren afgietsel gemaakt. Het gietijzer isgekozen uit financiele overwegingen. Gietijzer is goedkoper dan brons en kan altijd nog groen geverfd worden voor de bronze uitstraling.
Tijdskenmerken(stijl): Het standbeeld komt uit de klassieke tijd en is symbolisch bedoeld. Het beeld symboliseert de reis die Michiel de Ruyter heeft gemaakt in zijn loopbaan. Ook staat het symbool voor de grote reizen en veroveringen van de gouden eeuw.
Beeldaspecten:
Het belangrijkste beeldaspect van dit kunstwerk is de vorm. Door de vorm van het bovenlichaam wordt een imponerende houding aangenomen. Ook kijkt het beeld door de vorm op je neer, dit creëert een kikkerperspectief. Hierdoor lijkt het beeld een indrukwekkende man.
Mening: Ik vind het een beeld dat aanspreekt. Vooral het gezicht van Michiel de Ruyter is heel natuurgetrouw en daardoor kan je echt de blik in zijn ogen volgen. Hij kijkt naar mijn idee recht vooruit en op een doel af. Ook denk ik dat de mensen in Vlissingen, waar het beeld staat, veel waarde hechten aan dit beeld. Niet alleen omdat het mooi is maar ook voor de rijkdom die het symboliseerd.
Bril van Parsons:
Dialoog bij fase 3: expressief
Leerkracht: Deze man heet Michiel de Ruyter, hij was een belangrijke zeevaarder.Noem drie kenmerken waaraan je kan zien dat deze man machtig en belangrijk is.
Leerling: Hij kijkt een beetje streng met een snor, hij is groot en gespierd, en hij heeft mooie kleren.
Leerkracht: Hij reisde over de wereld, en op zijn reizen heeft hij veel geld verdient. Waaraan kan je zien dat deze man rijk is?
Leerling: Hij heeft mooie kleren aan.
Leerkracht: Waaraan kan je dan zien dat hij mooie kleren aan heeft?
Leerling: Hij heeft een jasje met mooie knoopjes aan, een cape en een soort band over zijn schouder.